Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sült csülök káposztával

2021.03.28

A Sült csülök savanyú káposzta ágyon Hozzávalói:

  • egy darab csülök (vagy 1-2 pulyka felsőcomb)
  • (császár) szalonna
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg krumpli
  • szerecsendió

A csülköt kettévágjuk, megmossuk, megszórjuk sóval és szerecsendióval, majd megtűzdeljük félbevágott fokhagyma gerezdekkel. A tepsi aljára vékony szalonna szeleteket fektetünk(mikor milyen van éppen itthon), arra tesszük a csülköt.
Ha túlságosan savanyúnak találjuk, akkor szűrőben leöblíthetjük a káposztát, majd betakargatjuk vele a húst. (Soknak tűnhet az egy kiló, de össze fog esni, nem szabad kispórolni.) A káposzta tetejére is kockázunk egy kevés szalonnát. (A sózásnál legyünk óvatosak, kalkuláljuk bele, hogy a szalonna és a káposzta is sós.)

Alufóliával befedjük, majd 200-220°C-on előmelegített sütőbe toljuk.
Meghámozzuk a krumplit. A nagyobbakat félbe is vághatjuk, megszórjuk sóval.
Miután a csülök és a káposzta egy órát töltöttek a sütőben, mehet melléjük a krumpli is.
Ha azt látjuk, hogy a káposzta itt-ott jobban megsült, akkor villával átforgatjuk, hogy egyenletes legyen. További 30-40 percen keresztül sütjük fóliával letakarva, immár a krumplival együtt. Ennyi idő alatt kellemesen átpuhul a hús. Késsel megszúrva ellenőrizzük is ezt. Ha jó omlós, akkor levehetjük a fóliát, a káposztát a hús köré rendezzük, és a csülök mindkét oldalát szép pirosra sütjük.

Tálalás előtt a húst vékonyan felszeleteljük.